Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 15, 2014

Parohia Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din satul Brădicești, comuna Dolhești, Protopopiatul Iași II, începând cu anul  1863 și-a desfășurat activitatea în cadrul Schitului de călugări cu hramul Buna Vestire,  schit ce s-a desființat ca urmare a Legii secularizării averilor mănăstirești.

Lăcașul de cult a devenit biserică sătească, iar, prin Legea din 1893, biserică parohială. În anul 1903 s-a făcut o nouă reparație capitală a bisericii prin contribuția benevolă a credincioșilor parohiei, schimbându-se pardoseala de brad de la pereții exteriori cu alta, tot de brad și înlocuindu-se o parte a acoperișului de tablă. Tot atunci s-au zugrăvit pereții interiori și s-au vopsit stranele.

Odată cu redeschiderea Schitului călugăresc, în anul 1945, Parohia și-a desfășurat activitatea în paralel cu cei din schit. După război, Schitul este reînchis, din nou în septembrie 1959, odată cu promulgarea Decretului Consiliului de Stat nr. 410 din 28 octombrie 1959, care a avut ca efect eliminarea din așezămintele monahale a mai bine de trei sferturi din numărul viețuitorilor și viețuitoarelor existente până la acea dată. Biserica schitului, cu toată averea mobilă și imobilă, a trecut în patrimoniul Parohiei Brădicești. În anul 1961 s-au efectuat noi reparații ale bisericii, fiind înlocuit vechiul acoperiș din tablă, care se uzase, cu altul nou, din tablă zincată. După revoluția din 1989, Schitul călugăresc capătă denumirea de Mănăstirea Brădicești, iar Parohia își va desfășura activitatea în cadrul Mănăstirii până în anul 2013. În acest an, Parohia intră în posesia unui teren pentru construirea Bisericii cu hraul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, teren ce a fost sfințit de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșaneanu împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Pe terenul respectiv s-a ridicat un locaș provizoriu pentru săvârșirea Sfintelor slujbe. Anul acesta 2014, vom obține autorizația de construire a unui Paraclis provizoriu și a unei locuințe pentru preotul paroh. Avem în lucru lemnul necesar pentru acest Paraclis, donat de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei.